Zgodovina

 

Ipsc_2 International Practical Shooting konfederacija (IPSC) je bil ustanovljen za spodbujanje, vzdrževanje, izboljšanje in napredek v strelskem športu. Da bi ustvarili varno, rekreativno uporabo strelnega orožja s strani oseb, dobrega značaja .

Umetnost streljanja je mogoče izslediti, že v srednjem veku, vendar ni bilo do 19. stoletja, da je streljanje res šport.

Že 200 let, strelci pridejo skupaj iz različnih organizacij, na lokalni, nacionalni in svetovni ravni, v praksi, in ohranjajo strelski šport.

IPSC-style streljanje se je  razvilo v južni Kaliforniji v poznih petdesetih letih in se je hitro razširilo po vsem svetu.

Kot se je za ta šport stopnjevalo zanimanje, so udeleženci iskali bolj strukturirano konkurenčno okolje. Kot rezultat,  je maju 1976, v Kolumbiji, Missouri, potekala Mednarodna konferenca, kjer  so sodelovali športniki z vsega sveta pri določanju strukture, organizacije in prihodnost IPSC športnega streljanja. Ustava  je bila ustanovljena in  rodila se je konfederacija.

izoblikovala so se pravila za tekmovanja, kot tudi standardi za varno ravnanje z orožjem,

Ob zaključku konference Columbia, je bil International Practical Shooting konfederacija uradno oblikovana. Polkovnik Jeff Cooper, ki je deloval kot predsednik konference, je bil prvo izvoljeni IPSC  predsednik.

ipsc_3V Sloveniji je  bila SZPS ustanovljena 9. marca 1994 kot del mednarodne konfederacije za praktično streljanje. Bila je ustanovljena iz želje slovenskih športnih strelcev po novi, dinamični strelski disciplini. Zveza je bila ustanovljena in še danes deluje na ljubiteljski ravni.

 

Pišite nam